вторник, 29 октомври 2013 г.

Амброво дърво, края на октомври

Амброво дърво / Liquidambar styraciflua
Семената на амбровото дърво още са зелени, въпреки, че листата му вече са червени.
Снимката е включена в Ruby Tuesday.

четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Гинко дървото в двора на Лисец

Гинко дървото в двора на къщата в Лисец. Вероятно е от 2006 година и сега е на 7 години.
Вижте дървото преди 3 години.

сряда, 16 октомври 2013 г.

Декоративни храсти с красиви плодове: Кисел трън

Кисел трън  (Berberis vulgaris)
Снимката е включена в Ruby Tuesday.

сряда, 9 октомври 2013 г.

Блатен кипарис (Taxodium Distichum)

Блатният кипарис е иглолистно листопадно дърво. Произхожда от Югоизточното крайбрежие на САЩ.

През есента игличките, заедно с не вдървените клони почервеняват и опадат.
Блатния кипарис може да расте в както в блато, така и на сухо. Блатистата почва е много богата на хранителни вещества и бедна на кислород. Заедно с висока температура това са условия при които той расте изключително бързо.
Дървесината на блатния кипарис е червеникава. Целият силует, дървесината, листопадния характер водят до силна прилика на дърветата блатен кипарис и метасеквоя.
Двете дървета са в коренно различни семейства. Разликата при игличките е несиметричното разположение при блатния кипарис и симетричността на метасеквоята. Шишарките и семената на блатния кипарис са доста сходни с тези на кипарисите.
В естествени условия в блатиста среда, ако растат заедно с метасеквои, които също могат да растат на доста влажна почва, вероятно блатния кипарис би израснал по-бързо при условия на пълно слънце. Метасеквоите се справят по-добре, когато има засенчване. Те растат изправени и доста бързо дори при засенчване. Докато блатните кипариси се изкривяват и са с по-светли иглички на сянка.
Двете дървета наистина много си приличат. Може да се видят снимки на двете дървета заедно като малки и като големи.
Блатният кипарис има изключително ценна дървесина. Тя не гние в мокра среда. От него могат да се правят докове за плавателни съдове или самите плавателни съдове. Но може да се направи и беседка или пейка за двора, които не гният. Дори маса за кухнята.
въздушни корени на блатен кипарис

Отглеждане на блатен кипарис:

Семената на блатния кипарис приличат на люспите на шишарките им. Те губят голям процент от кълняемостта си след година, но не така бързо като е при метасеквоите.
Семената не могат да поникнат във вода. За поникването им е необходима почва и те не набъбват, за да поникнат, докато плуват само във вода.
Блатните кипариси пускат множество странични корени, от които порастват и въздушни корени. Те играят ролята на поплавъци, когато средата, в която растат е блатиста и ги спасяват от странично пропадане, заради неустойчивата почва. Такива корени порастват дори, когато растат на сухо. Кореновата система на блатния кипарис укрепва и задържа добре почвата, но може да подкопае основата на къща, ако е засаден много близо. Такъв е ефекта и от близкото засаждане на орех.

В България са засадени дървета блатен кипарис като декоративни дървета в някои по-важни паркове и градини, но в повечето случаи са единични дървета. Те не са близо до вода. Независимо от това са пораснали достатъчно високи. Такива дървета има в Борисовата градина, Южен парк, Докторска градина в София. Дървото в Борисовата градина вече има въздушни корени.

Има много публикации за насаждение от блатен кипарис на остров Радецки, на река Дунав край Тутракан, където му е мястото .

Информация за всякакви видове дървета и как се отглеждат може да се намери в Интернет. Но снимки на възрастни дървета в България и местоположението им не може да се намери. Това е така, защото всъщност е рядко дърво у нас. Рядко се срещат и млади дървета. Оцеляването им в общественото пространство е трудно, защото те все пак се нуждаят от поливане, което не се получава. Така, че ако имате такова дърво, имате ценен и рядък екземпляр.

Продаваме Блатни кипариси

понеделник, 7 октомври 2013 г.

Пауловниите са попарени

Пауловниите са попарени от първата яка слана.