петък, 31 май 2013 г.

Чинарът пред блока

Чинарът пред блока се оказа счупен наполовина. Може  би е от вятъра, но прираста от всяка от предишните години изчезва по различни причини и той изобщо не е напреднал на височина.

петък, 24 май 2013 г.

Метасеквоята, засадена в Пазарджик

Метасеквоята, засадена в Пазарджик в градинката пред историческия музей 
Метасеквоята, засадена в Пазарджик в градинката пред историческия музей се оказа на доста зелено място и се надяваме, че бързо ще порасне.

четвъртък, 9 май 2013 г.

На вниманието на всички пипачи на чужди дървета

Разни много знаещи индивиди се разхождат из градинките и си мислят, че знаят какво се прави с дърветата.
Намерих дърветата пред блока, които са засадени от мен са преформатирани и то неправилно.

Гинко дървото е с отрязан връх. Не стига, че не иска да расте на височина, а сега е смалено. Искам да кажа, че НА ГИНКО БИЛОБА НЕ СЕ РЕЖЕ ВЪРХА. Тези дървета растат като борове с централно водещо стъбло. При отрязване на върха избива друг за компенсация, но дървото може да не остане съвсем право.

Пауловнията е с отчупени странични клони. Оформянето на короната на тези дървета зависи от целите, които се преследват. При растежа на дърветата по принцип израства и дънера. Наличието на клон на 20 см от земята не значи, че след 5 години той ще е на 20 см от земята. Той може да се окаже на метър от земята. Кастренето на дървета, които друг е засадил се прави в съответствие с местоположението и предназначението, дори и с начина по които е размножено дървото. Може да окастрите някое така, че да му повредите присадките. Желателно е да става от тези, които се грижат за него. Дори Пауловнията на Орлов мост е окастрена със съгласието на пауловнистите разпространители.




понеделник, 6 май 2013 г.

Гинко дървото при църквата в Дебръщица

Гинко дървото при църквата в Дебръщица

Гинко дървото при църквата в Дебръщица е там от две години. Някой друг го е предоставил, не аз.
Мястото на баирчето отстрани на църквата е много на припек, с каменисто горска пръст и изсъхва, но хората, които се грижат за двора го усвоиха, засадиха и редовно го поливат през лятото. И всичко оцелява и расте, защото там е и много слънчево.

сряда, 1 май 2013 г.

Гинко дървото на гара Септември

Гинко дърво на гара Септември