неделя, 30 януари 2011 г.

Шишарка и семена от веймутов бор

Семена на амброво дърво


На горната снимка са само семена на амброво дърво. В
статията ми от преди повече от две години всичко е вярно, но на снимката няма нито една семе. Всъщност в тези шушулки, потдържани от тези много малки неща са семената. Семената са малки, но не толкова, продълговати и с много малко като крилце по дължината. В една шушулка може да има повече от едно семе. Но може да се случи всички топки на едно дърво да са пълни само с малките нещица, както е било тогава, когато съм писала предишната статия. Важно е да се отбележи, че "семките" от дървото от първата статия е само, а тези тук са от група от четири дървета. Не съм намерила, че е необходимо да има повече от едно дърво за да се получат кълняеми семена, но може и това да е придпоставка.

На долната снимка са семките и малките потдържащи неща от една топка от амброво дърво. Може би такова е съотношениета между едните и другите.
В средата на януари шушулчиците бяха отдавна отворени. Намерих много малко затворени. Така, че времето за събиране сигурно е през къдната есен.

неделя, 23 януари 2011 г.

Семена на Пауловния


Семената на Пауловнията са в шушулки с ромбовидна форма, които са с дължина 3-4 см. В шушулката има две камери. Във всяка камера има по едно приличащо на грапаво, кафяво кафено зърно нещо, за което се захващат семената. Семената са много, но са изключително малки и много лесно се разхвърчават при пропукване на шушулката.

събота, 22 януари 2011 г.

Гинко дървета в Стамболийски



Гинко дървета в градината на центъра в град Стамболийски.
На снимките са само половината дървета.

понеделник, 17 януари 2011 г.

Метасеквои през зимата


През зимата остават ресите и шишарките на метасеквоите, ако имат такива.

неделя, 16 януари 2011 г.

Кедър от семена


Семената на кедъра са разположени по двойки на всяка люспа от шишарките. Яйцевидната форма на шишарките е много привлекателна и ниските биват обирани още много зелени. Люспите със семки и връхната част от разкапалите се от студа, снега и дъждовете шишарки са достатъчен материал за да поникне кедър.

От събраните от мен днес имаше няколко забити в мократа почва семена, които бяха покълнали.

Време за събиране на семена


Отново дойде вземе за събиране на семена от "дивите" дървета. Това са тези семена, които сте изчакали да се охладят и поразмекнат малко от влагата. Месля, че охлаждането е част от процедурата по стратифициране на семената за по-добро покълване.
На снимката са люспи от шишарки на кедър, като на известна част от люспите все още стои закрепена и семка (или две), които заради крилото, което покрива самата люспа, може да не забележите.

сряда, 12 януари 2011 г.

Гинко горичка през януари


Гинко горичката в Южен парк през януари.

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Дъб на Коледа


Дъбовете на село на Коледа все още имаха останало зелено по листата.